• Het klimaat:
Bolivia is het land van alle klimaatsoorten, het droge zuiden, het benauwde en tropische Amazone woud, de ijskoude Andes en de droge warmte van Cochabamba. Cochabamba heeft in vergelijking met de rest van Bolivia het beste klimaat. Cochabamba ligt in een droge vallei. Van november tot en met februari is het regenseizoen. Qua neerslag kan dit echter mee vallen en is het zeker geen reden om hier in dit seizoen niet te reizen, want juist dit is de periode waarin alles in bloei staat. Houd er dus met de keuze van kleding rekening mee dat het overdag heet kan zijn en ´s-nachts flink af kan koelen.
• De taal:
In Bolivia leven meer dan dertig etnische groepen met ieder hun eigen taal. (Quechua-Guarani-Aymara en nog vele meer). Het Quechua was in het verleden de voertaal van de Inca heersers. Over het algemeen wordt er nu Spaans gesproken maar er zijn plekken in Bolivia die zo inheems zijn dat de mensen er geen Spaans spreken en ook niet begrijpen. De spaanssprekende Bolivianen stellen het zeer op prijs als je probeert te communiceren in het Spaans. Het Engels word zeer schaars gesproken.
• De hoogte:
Doordat Bolivia grote hoogteverschillen kent van 6542 meter tot 30 meter boven de zeespiegel, zijn er gigantische verschillen in temperatuur in het land. Houd hier rekening mee qua kledingkeus. Het kan op plaatsen overdag zeer warm zijn maar ´s-nachts flink afkoelen. Altijd een goede trui en een muts bij je hebben is een slimme zet. Als men landt in La Paz, +- 4000 meter hoogte, kun je als reiziger last krijgen van de hoogte. Dit zal zich uiten in misselijkheid, hoofpijn, vermoeidheid, gebrek aan eetlust en zelfs braakneigingen. Zorg daarom dat je altijd voldoende water drinkt (minstens 2 liter per dag), drink Coca thee wat de beste remedie lijkt, kijk in de eerste week uit met alcohol en vet eten. Na een weekje raakt je lichaam er meer en meer aan gewent. (kijk voor meer informatie bij het kopje ‘Wat te doen tegen hoogteziekte’)
• Munteenheid:
De munteenheid van Bolivia is “El Boliviano”. Op dit moment is de waarde 10 Bolivianos is 1Euro.
• Tijdverschil:
Het tijdverschil met Nederland is in de Nederlandse winter 6 uur, en in de zomer 5 uur.
• Electriciteit:
Uit de stopcontacten komt net als in Nederland 220V.
• Reizen:
Houd er tijdens het reizen goed rekening mee dat het niet te vergelijken is met de fijne en goede wegen in Europa. Hier is het wegennetwerk niet optimaal met veel kuilen. veel wegen zijn niet geasfalteerd! Ook is er tijdens lange warme busritten niet elk uur de mogelijkheid naar de toilet te gaan, denk ook aan een eigen lunchpakketje en extra kleding voor de nacht waar het flink af kan koelen.
• Eten en drinken:
Cochabamba is de culinaire hoofdstad van Bolivia waar de lekkere geuren je op straat tegemoet komen. Kijk hier mee uit, voor een Europese maag is dit niet allemaal even makkelijk te verdragen, doordat er minder gelet word op hygiene. Kijk ook altijd op datums bij verpakkingen en vermijd zo veel mogelijk ijsblokjes.
• Geldzaken:
Probeer bij het wisselen van geld altijd kleine biljetten terug te krijgen. Met groot geld kun je in veel gelegenheden niet betalen omdat ze niet terug kunnen. Wissel geld altijd om bij de bank en niet op straat bij geldwisselaars. Een fooi geven is heel normaal. Pinnen kan men in alle grote plaatsen, let er goed op dat je wacht op je pinpasje!!! Pinnen is nog op zeer minimale schaal mogelijk in de dorpjes! Kijk hier mee uit.
• Blokkades:
• La Cordillera de los Andes:
Het gebergte is ongeveer 7000 km lang en hiermee de langste bergketen ter wereld, op sommige plaatsen 160 km breed en heeft een gemiddelde hoogte van ca. 4000 m. De bergketen loopt voor het grootste gedeelte parallel aan de kust van de Grote Oceaan. Het gebergte ontstond tijdens het Krijt en de Tertiaire periode. Het ontstaan van de bergketen in Zuid-Amerika is het gevolg van de platentektoniek. De oceanische Nazca plaat duikt weg onder de continentale Zuid-Amerikaanse plaat (subductie), Â met een snelheid van ongeveer 6 cm per jaar. Hierdoor nemen de bergen steeds meer in hoogte toe. Vulkanen en aardbevingen komen er dikwijls voor. Als geheel vormen de Andes een van de belangrijkste bergmassa’s van de wereld. Het bergsysteem is hoger dan elk ander gebied, op de Himalaya na. Er zijn veel besneeuwde pieken met hoogtes boven de 6700 m. de hoogste top vinden we in Argentinie, de Aconcagua met haar 6959 meter.
• Bolivia weetjes:
Te vinden onder: 57° 26° en 69° 38’lengte en paralel aan 9° 38′ en 22° 53′ zuiderbreedte.
Hoofdstad: Sucre vanaf 1825. De regering is gevestigd in La Paz.
Talen: Spaans- Quechua- Aymara- Guarani en 30 anderen.
President: Evo Morales Ayma.
Vice president: Alvaro Garcia Linera.
Vrijheid: vrijheidsstrijd begonnen op 25 mei 1809.
vrij verklaart: 6 Augustus 1825.
Oppervlakte: 1.098.581 km², 1,4% water.
Bevolkings aantal: 10.426.160 (2010)
Geloof: 95% Rooms Katholiek, maar met veel invloeden uit het Inca tijdperk. Zo word onder de Indiaanse bevolking moeder aarde oftewel Pacha mama nog als geloof behouden.Â
Afkomst:Â 60% beweerd indiaans bloed te hebben waaronder Aymara indianen 25%, Quechua 30%.Â
Land telefoonnummer: 00591.
Departementen:Â La paz- Cochabamba- Chuquisaca- Potosi- Beni- Oruro- Santa Cruz- Pando- Tarija.
Nationale dag: 6 Augustus, vrijheidsdag. • The climate:
Nederlandse informatie
Een aantal pagina’s hebben we in het Nederlands opgezet. Het betreft een selectie van de belangrijkste pagina’s. De tourpagina’s zijn altijd in het Engels. Hieronder een overzicht van de Nederlandse pagina’s.